Dekorasyon Nedir? Önemi ve Anlamı
Dekorasyon, en kısa tabiriyle inşa ettiğimiz bina türü yapıların iç ve dış mekanlarını süsleme (dekore etme) sanatıdır. Bir yapının mimari tasarımıyla dekorasyon çalışması arasında fark vardır, yani mimari tasarım (architectural design) ve dekorasyon (decoration) tam olarak aynı olgular değildir. Yapıda bulunan hacimlerin birbiri ile olan ilişkilerini, büyüklük ve şekillerini belirler mimari tasarım. Örneğin, binada hangi odaların bulunacağı, ne amaçla kullanılacağı, dış görünüm gibi… Dekorasyon ise bu hacimlerin, odaların veya mekanların iç ve dış kısımlarını kişisel ve işlevsel amaçlarına uygun olarak süslemektir.
Tarih boyunca insanların yaşadıkları mekanları bir şekilde dekore ettiklerini görüyoruz. Bu insanların iç dünyasını ve zevklerini mekana yansıtma isteklerinden kaynaklanıyor. Yaşamaktan, vakit geçirmekten keyif alacağımız ortamlar oluşturmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda kendi kişiliğimizi dekore ettiğimiz mekanlarla diğer insanlara aktarma dürtüsüne de sahibiz. Yaşadığımız ev, odalarımız, çalışma ortamımız veya bahçemiz bizim kişiliğimizi yansıtıyor bir yönüyle. İşte, kendi zevkimize uygun olan, daha rahat yaşayacağımız, huzur bulacağımız bir iç mekanı oluştururken ve orayı farklı dekoratif obje ve yapı malzemeleri ile süslerken yaptığımız tüm işe dekorasyon deniyor.
Dekorasyonun Önemi ve Etkileri
Dekorasyon önemlidir, özellikle iç dekorasyon. Çünkü bulunduğumuz ortamın görünümü, yapısı, işlevselliği duygularımızı etkiliyor. Güzel ve amacına uygun bir dekorasyon bizi pozitif yönde etkileyecektir, motivasyonumuzu ve enerjimizi arttıracaktır. Örneğin güzel dekore edilmiş ve fonksiyonel bir mutfakta yemek yapmak daha keyiflidir. Ama karanlık, renksiz, karışık bir mutfakta çalışmak istemez insan.
Dekorasyonda kullanılan renklerin, şekillerin, stilin farlı karakterdeki insanlar üzerinde farlı etkileri olacaktır. Bu etkilerinden dolayı iş dünyası için de önemlidir iç dekorasyon. Bir mağaza, iç dizaynı ile müşteriye daha fazla alışveriş yapmasını sağlama çalışır. Elit bir görünümle sizi özel hissettirir. Dikkatinizi ürünlere odaklamaya çalışır, kafa karıştırıcı detaylardan arındırılır. Yine ofis dekorasyonlarında da bu böyledir. Ofis içinde çalışanlara ferah ve rahat bir ortam sunmayı hedefler. Çalışma performansını olumsuz etkileyecek, dikkat dağıtacak detaylardan kaçınılır, sade bir görünüm ve dizayn tercih edilir.